EMM_HAUS / Ecological Multi-contextual Micro House

EMM_HAUS / Ecological Multi-contextual Micro House
Visuals by Ana Sužnjević and Faris Jašarević
EMM_haus is a simple, comprehensive concept, that integrates culture of living with technology into a system, reliant on few environmental conditions.

Ana&Faris Studio
Universal location, multi-contextual, natural environment
Website
https://www.instagram.com/faris_jasarev…
Instagram
https://www.instagram.com/rapturecaptur…
Team members
Faris Jašarević
Ana Sužnjević
Field of work
Architecture, Design, Ecology
Project category
Clean energy
Project submitted
2022

Ana&Faris Studio is a student team of two friends that cooperate and work on interesting architecture and design topics. Some work their way into a project, and some end up being a topic of philosophical discussion. The ultimate goal of our imaginary studio is having an international office that deals with upcoming ecological and design problems, and proposes simple but effective solutions.


EMM_haus is based on a few simple principles that define its appearance and integrate the culture of living and technology into a system that ultimately depends on the amount of precipitation and sunny days. EMM_haus is designed for two people. The primary idea of EMM_haus is its ability to exist in any existing natural context (multi-context) to which the house adapts, and all that is needed is 55m2 of terrain with a minimum height difference of 20cm. The EMM_haus is a stationary structure that is built on site (given that on-site construction is more economical and has less impact on the environment), which does not require special conditions except for proper orientation to the south or southeast. The living space is only 18m2 and is located inside a smaller cube made of wooden construction insulated with stone wool and covered with cork panels. The cube of the housing unit is located inside a larger translucent volume that serves as a mediator. The terrain for the construction of the EMM_haus can be any natural environment, untouched or partially built. The floor structure is at a minimum height of 50cm from the highest point of the terrain. The infrastructure and technology are positioned inside the underground space, where systems for collecting atmospheric water and its treatment, and systems for storing electricity obtained through solar panels are provided. This cube is buried 80% in the ground, and it is built from reused building blocks. The protective membrane is the key to the design of the EMM-house, which creates a microclimate around the housing unit, serves as a structural foundation, sun protection, rainwater collector, green garden, space expansion, terrace and indirect connection with nature. The idea behind the protective membrane is to create an equally proportional semi-enclosed space to the residential one. In addition, it serves as an energy efficiency regulator, that is, it reduces the consumption of energy used for heating or cooling.